5.3.09

LOS TOROS EN LAS FIESTAS

Carles Garcia-Pastor Yuste

Avui, després d’un previ estudi sobre diverses festes patronals del país, us deixem un text que hem elaborat.

Entre el mes de març i el de octubre, es succeeixen les diferents festes patronals arreu de les poblacions de l’estat espanyol. Espanya, país de toros i sevillanes per la majoria de turistes, sempre s’ha caracteritzat per la utilització d’aquests animals a les festes patronals. En molts pobles del país, les corregudes taurines són el plat fort de les celebracions i les més esperades per la gent, tant joves com vells. Anys i anys de tradició que és difícil de canviar, ja que aquest sentiment està arrelat a les persones que hi van .

Les corregudes poden ser de diverses maneres. Trobem les que es celebren en una plaça de toros, com la feria de abril o San Lorenzo; les que es fan pel carrer, on es solten els toros i la gent hi corra al davant per tal de salvar-se d’un fort cop. En aquestes podem destacar San Fermín o les diverses corregudes que es fan pels carrers a diferents pobles de València. Aquestes dues maneres de realitzar corregudes de toros, també són emprades amb el toro de foc, on es col·loquen unes boles de greix a cada banya que posteriorment s’encenen. Evidentment, aquests esdeveniments és realitzen per la nit, ja que així els corredors tenen consciencia d’on està l’animal. L’últim que voldria destacar són els “recortadores”, grups de joves que realitzant una sèrie de retalls intentant evitar que el toro els enganxi. És un espectacle que a la gent li agrada molt ja que és molt vistós.

Comunitats com la d’Andalusia, València, Aragó o Navarra, són les que més tradició taurina tenen a l’hora d’organitzar les festes populars i, probablement, les comunitats on més seguidors taurins hi ha.

És cert, potser, que a Catalunya és on més ressò estan tenint els partits anti-taurins i aquesta revolta per el maltractament dels animals, però em de dir que en molts pobles de Catalunya, a l’hora de realitzar les festes patronals, els toros són un plat fort. La gent pot pensar que això no és cert, però ho és. Aquestes poblacions de Catalunya que fan corregudes de toros són, sobretot, les situades al sud de Catalunya, tocant amb València, lloc on hi ha una gran tradició taurina com ja he dit abans.

A continuació deixem algunes pàgines webs relacionades amb les festes patronals més importants:

http://www.sanfermin.com/
http://www.andalunet.com/info_sevilla/info.php?op=tor http://www.fiestasdesanlorenzo.com/

No hay comentarios:

Publicar un comentario